Teď je čas darovat krev

Tuesday, April 29, 2008

Rukověť bojovníka s češtinou III – jak na tu nešťastnou shodu

... jedná se samozřejmě o shodu přísudku s podmětem ;)

Stává se to denně, prekérní situace: dopisujete větu, když tu se vám začne špatně dýchat, ruce se začnou potit a klepat. Blíží se sloveso. A budete tam muset napsat nějaké i nebo y. Ale které z nich? (Pro krátkost se budu zabývat pouze případy, kdy je v přísudku skutečně jen i a y)

Prvním krokem by mělo být uklidnit se a zbavit se všech podnětů, které svádějí vaši pozornost. Pak se podíváme na větu. Problém nastává, když jste teda přísudek rozpoznali, gratuluji:) Vypadá většinou jako jedno plnovýznamové sloveso v tvaru určitém v množném čísle (není to holý infinitiv), nebo k němu bývá připojené ještě další sloveso sponové (způsobové a tak). Ale nebudeme zabředávat do plytkých detailů ;) V případě, že je přísudek několikanásobný, bude následující vyprávění pro všechna jeho slovesa platit stejným dílem.
Když máme přísudek, hodí se najít k němu podmět, páč s tím by se měl shodovat (tvoří spolu jakousi skladební dvojici nebo co). Ten najdeme tak, že se zeptáme, kdo má zmíněnou akci vykonává.

Pakliže to není tak jednoznačné a vyjde vám nějaké hloupé „oni“ a pořádně nevíte kdo, můžete si oddychnout. To je ta nejjednodušší varianta – je tam vždycky i a jde o podmět nevyjádřený.
Příklady:
V rádiu říkali, že bude sněžit. Kdo? No přece ti oni...
Na poradě mluvili o nové technologii výroby zmrzliny z nafty. Kdo? No přece oni...
V pivovaru vařili pivo nepřetržitě. Kdo? No přece oni...

Když máte podmět vyjádřený, je to složitější.
V případě, že má být ve shodě i nebo y, jsou zde 3 možnosti:
a) podmět je rodu mužského neživotného (TY polštáře, hrady, kondomy ...) => byly
b) podmět je rodu mužského životného (což bohužel neznamená, že je živý, jsou to třeba TI muži, páni, bulánci, sněhuláci...) => byli
c) podmět je rodu ženského (TY ženy, krávy, jámy...) => byly

Vaše nejtěžší práce je k podmětu si přiřadit ukazovací zájmeno ty nebo ti, které vám pomůže. I bude pouze v případě mužského životného rodu, v ostatních bude y. A to je celá věda.

Kde jsou lvi:
Ty děti umřely.
Ti rodiče se radovali.
Ti lidé utekli před vikingskými bojovníky.
Ti koně se pásli. // Ovšem ty dřevěné koně se rozbily. (rozumějte hračky, na neživotnost poukazuje už ten tvar dřevěné)

Pozor na poetické nálady, protože archaické tvary jsou životné:
(ty) Dny se krátily. x (ti) Dnové se krátili.
(ty) Hroby se otvíraly. x (ti) Hrobové se otvírali.

Pozor na dublety:
(ty) Uzenáče mi chutnaly. x (ti) Uzenáči mi chutnali. x (my) Pochutnali jsme si na uzenáčích.
(ty) Slanečky mi ale nechutnaly. x (ti) Slanečci mi nechutnali. x (my) Nepochutnali jsme si na slanečcích.

Několikanásobný podmět
Tam problém nastává, setkáme-li se s různými rody. Jednoduše řečeno: když něco dělali chlapci i děvčata dohromady, což se děje často :P

Když zkombinujeme mužský neživotný rod a ženský, vcelku se nic neděje, vyjde nám y. Ale když je tam mužský životný rod? Pánové se teď pyšně načepýří a feministiky budou remcat. Mužský životný rod totiž rulezzz! To znamená, že může mít větší moc než ženský rod a jako v kartách vyšší přebíjí, ženský rod v jeho přítomnosti bledne. (Ženský rod má ale zase přednost před středním rodem.) Tím pádem když uvidíte směsku rodů v podmětu a mezi nimi budou nějací hoši, nemusíte řešit nic ostatního, napíšete i a většinou neprohloupíte. Čeština je ale krásná v tom, že jakožto její uživatel můžete využívat vlastní iniciativy a osobitého stylu. Skutečně tedy existují situace, v kterých si i feministka přijde na své a militantní šovinista vypadá trochu hloupě.

V těchto situacích ale záleží na tom, zda předmět předchází přísudku či nikoliv. V momentě, kdy několikanásobný podmět je za přísudkem, můžeme zvolit koncovku podle rodu podstatného jména, které se ve sledu podmětů za přísudkem přichází jako první, a to jest jediný způsob, jak mužský životný rod pokořit!

Ukažme si to na příkladu:
(ty) Ovce, (ta) kůzlata a (ti) koně se pásli na louce. (Tato varianta je jediná možná, je zastoupen mužský živ. rod a podmět se nachází před přísudkem.)

Na louce se pásli ovce, kůzlata a (ti) koně. (Podmět je za přísudkem; využíváme pravidla přednosti mužského životného rodu.)

Na louce se pásly (ty) ovce, kůzlata a koně. (Podmět je za přísudkem; využíváme pravidla následujícího podmětu)

Na louce se pásla (ta) kůzlata, ovce a koně. (Podmět je za přísudkem; ze stylického hlediska je to asi nejhorší varianta, ale dle pravidla prvního následujícího podmětu je i tato varianta gramaticky správná.)

Soutěže o nejkrásnější domácí rostlinku marihuany se zúčastnily dívky s hochy ze všech tříd naší základní školy. (V tomto případě je podmětem „dívky s hochy“, možnost preference mužského živ. rodu je možná, ovšem stylisticky opět není tolik vhodná; využili jsme tedy pravidla prvního následujícího podmětu.)

Pohoda? Na závěr extra oříšek pro zvídavé:
(ty) Davy lidí stály před popravištěm, aby se mohli (oni; ti lidé) dívat na popravu královny.
(ty) Davy lidí stály před popravištěm, aby se mohly (ty davy) dívat na popravu královny.
V případě, že je mezi větami spojka podřadicí, si můžete vybrat, zda budete ctít podmět z předchozí věty, anebo zda využijete shodu podle smyslu, takže obě varianty tohoto souvětí jsou správně.

Ale: Davy lidí stály před popravištěm a dívaly se na popravu královny.
Jde o spojku souřadicí, takže jde o jedinou možnou variantu tohoto souvětí.

No comments: