Teď je čas darovat krev

Thursday, November 13, 2008

Bojověť rukovníka s češtinou počtvrté

Jasné, překlep občas ujede každému a nejsem výjimkou (a toto slovo jsem použila jak jinak jen proto, abyste si povšimli jeho správného pravopisu, jinak to samozřejmě není pravda:P...), zvláště pokud někomu píšu, aby něco opravil:), a těší mě, že na některé věci, jako Murphyho zákony, se dá skutečně spolehnout (nikoliv jako na tu pofiderní menstruaci, která si chodí, jak se jí zamane a tuhle mě docela postrašila), a tak jsem se rozhodla přidat zas něco z těch pravopisných tajů. Dnes bude výklad poněkud nesystematický, ale zaměřím se na největší bolístky.

Možná jsem to tu už jednou psala, ale opakování je matka moudrosti, takže:
tvary jako by jsme, by jsi, by jsis, by jsem a všelijaké podobné opičky, které dokážete vypustit, okamžitě zapomeňte! Správné tvary nemají ta hloupá j. A dokonce se občas píšou dohromady. Takže to bude bychom, byste, bys, by sis, by ses, bych.

Co se týče interpunkce, čárky a uvozovky budou stálým hitem.
Takže si prosím povšimnětě následujících vět, dnes v duchu sci-fi:

Princezna Leia říkala:[mezera]„Pomoz mi, Obi-Wan Kenobi, jsi moje jediná naděje!
nebo Pomoz mi, Obi-Wan Kenobi, jsi moje jediná naděje, říkala ve vzkazu princezna Leia.

Flash, I love you,řekla Dale Gordonovi, but we only have fourteen hours to save the Earth!

Důležitá věc je, že jakmile přímou řeč ukončíte tečkou, otazníkem či vykřičníkem, jedná se o samostatnou větu, na kterou navazujete velkým písmenem.

Open fire! All weapons!“ Udělila rozkazy Kala. Dispatch war rocket Ajax to bring back his body.

Jsi snad bůh?“ Zeptal se duch Raye. „Pak zemři!“ Odvětil duch na jeho zápornou odpověď.

Na závěr si dovolím ještě něco o velkých písmenkách. Pamatujete si, jak vás ve škole mučili velkými písmeny? Generace přede mnou to měly jistě težké a věřím, že tehdá to bývaly zapeklité hádanky. Jako třeba taková ulice U Marťanů a vy prostě nevíte, jestli se jmenují Marťani jakožto manželský pár či obyvatelé Marsu, nebo zda je to obecné označení pro druh, obdobný jako třeba žirafy nebo lidé. To musel být oříšek pro vesmíruznalé. Dnes to ovšem máme ulehčené. Bude to U Marťanů a šmitec, protože ve vlastních jménech ulic, restaurací, hodpod a tak dále se, pokud je předložka na prvním místě, po předložce píše velké písmeno automaticky. Tuším, že je tomu tak od roku 1995, vždycky se o tom rozhádám s madre a půlkou našeho prehistorického klanu, ale dle platných pravidel je tomu skutečně takto. Bohužel si toho někteří provozovatelé restauračních zařízení za těch jářku 13 let stále nevšimli. Takže pamatujte, jedná-li se o lokály nebo ulice, vždycky: U Planety, U Zelené planety, Nad Galaktickou výdutí, Pod Zářivou hvězdokupou, Před Mlhovinou, Za Měsícem, Na Hvězdě...

2 comments:

Anonymous said...

Me snad ta cestina jeste zacne bavit :)

„Flash, I love you but we only have fourteen hours to save the Earth!“
Tahle hlaska je neprekonatelna :D

Jen tak pokracuj dal.

ohin said...

Ale fuj! Článek o češtině a příklady v angličtině?
:-P