Teď je čas darovat krev

Saturday, August 9, 2008

Ψ

Protože vím, že můj život není tak plný ani zvláštní na to, abych jím plnila pravidelně tenhle blog a neztrácela čtenáře (:D), tak přidám zase něco osvěty.

Dost lidí mi říká, že neví, jaký je rozdíl mezi psychologií a psychiatrií. Tak si o tom pojďme říct, co vím po roce studia psychologie já.

Psychologie se studuje na filosofické fakultě nebo fakultě sociálních studií. Studovaný psycholog si dále může udělat terapeutický výcvik (řádově zálěžitost sta tisíc, tedy se jím nestává každý vystudovaný automaticky), v kterém si vybere typ terapie, který by mu vyhovoval, a tak se z něj stane psychoterapeut. Jako Irwin Yalom nebo Freud. Takový člověk má v představách ostatních drahou kancelář a legendární pohovku, na kterou mu lidi chodí povídat své problémy a on se je snaží navést na správnou cestu uvažování podobně jako Sokrates když rodil myšlenky, ale obecně záleží na typu terapie. Takový moderní zpovědník. Dalšími uplatněními je např. poradenská psychologie - dětské poradny, manželské poradny, etc.; forenzní psychologie - soudní; personalistika - personální řízení, osobnostní profil, kaučing, klinická psychologie - práce s postiženými nebo nemocnými ve chráněných dílnách, neziskových organizacích a jiných speciálních zařízeních (ano, blázinec!).

Psychiatrie je obor lékařské fakulty, který se zabývá diagnostikou a lečením poruch a nemocí mozku (schizofrenie...). Zabývá se prášky, operacemi, pitváním mozku a vyšetřeními. Zásadní rozdíl mezi lékařem psychiatrem a psychologem je ten, že psychiatr předepisuje pilulky. Nemoc mozku ale není stejně triviální záležitost jako třeba chřipka - vezmete si lék a za chvíli je to v pořádku - a většinou když splní svůj díl práce psychiatr, nastupuje psycholog. V zásadě spolupracují a ve speciálních zařízeních jsou přítomni oba.

Asi tak: když někomu *hrabe*, protože má nějaké problémy apod., měl by jít spíše za psychologem než psychiatrem.

Co se týče chození s problémy za "doktorem", je to teď tak trochu americký hit, ale imho dobrý (a ne proto, že to studuji:P). Nevím, proč se měl někdo stydět za to, že si se svými problémy či psychickým stavem neví rady a vzheldem k tomu, že i takové problémy bývají nezřídkakdy fatální, neměly by se zlehčovat. Nechat si odborně pomoci je určitě lepší než nevědět z které do které, trápit se a třeba spáchat sebevraždu nebo zatěžovat své známé, kteří mají dost svých vlastních problémů, kupou problémů cizích. A teď oblíbená metafora: slepé střevo byste si taky neoperovali sami!

Na druhou stranu, psychologie je věda nejen pro nemocné a nešťastné. Psychologové se dnes podílejí na tvorbě reklam, televizních seriálů a v neposlední řadě jsou tu i proto, aby u zdravých lidí našli jejich schopnosti a naučili je využívat a plně rozvíjet svůj potenciál, bojovat se stresem nebo zefektivnit proces učení a obecně zvýšit kvalitu lidského života.

No comments: