Teď je čas darovat krev

Wednesday, July 9, 2008

Buddhismus

Tak zase něco zjednodušeného pro laiky (ale to nemyslím laické příznivce buddhistické obce;)

Narážím na to, že dost lidí neví, jak vlastně ten buddhismus píše, proto bych si dovolila opět malou religio-vsuvku :) takže abyste se společensky neztrapnili, pište buddhismus s dvěma d. Základem slovem je buddha - "probuzený", občas méně vhodně překládáno také jako osvícený a takových probuzených bytostí mohou být v zásadě tři typy (buddha-učitel, žák toho učení nebo někdo, kdo na to prostě přišel sám a vystoupí si, aniž by měl potřebu to rozhlašovat nebo pomáhat ostatním). Probuzení se míní v tom smyslu, že prokouknul všechnu bezpodstatnou materii světa, zjistil, že nic vlastně neexistuje, vše je prázdné a prostě ví, jak to na světě chodí ;) a co chvíli vyvane (nirvána - obrazné "vyvanutí" podle chladnutí rýže ;)) z tohoto ošklivého světa pryč!

Trochu z teorie: buddhů je spoustu. Pro naši éru se tím většinou obecně míní řečený zakladatel buddhismu, buddha Šákjamuni(často se na něj odkazuje jako historický Buddha s velký počátečním písmenem): princ Siddhárta Gótama z rodu Šákjů, který údajně žil v šestém nebo pátem století před naším letopočtem (datum narozenin ale víme spolehlivě;). Podobncýh bytostí jako je on je více, pro jiné světy a éry. Další nastupuje, když se zapomene na učení prvního; tyhle bytosti čekají na svůj čas v nějakém nebi a občas pomáhájí, mohou vyslyšet modlitby a tak. Podle buddhismu je cílem takových to buddhů-učitelů probudit i vás, protože se zavázali slibem pomoci v probuzení všem bytostem, i vy se tedy můžete stát buddhou a když ne teď, tak v příštím životě ;-) paráda, ne?

Proč jsou důležitá dvě d? Protože se trochu změní smysl. Jako Budha s jedním d je označováno hinduistické božstvo, patron řemeslníků, syn Měsíce ztotožňovaný s Merkurem.

No comments: