Teď je čas darovat krev

Saturday, February 24, 2007

The Standford Prison Experiment


Omlouvám se, za svoje zabrání se do psychologie a lehké podstrkování jí každému, kdo se se mnou poslední dobou baví :-) Myslím ale, že tenhle psychologicko-sociologický experiment by mohl zajímat maturanty ze zsv i ty ostatní…



Za tímto projektem stojí profesor psychologie na Univerzitě ve Standfordu Phil G. Zimbardo, řečený odborník na lidské zlo, který je známou osobností psychologie, napsal zvláště několik prací týkající moci a za svou práci v této sféře dostal v roce 2005 cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových (kterou dostal např. i Umberto Eco).



Zlo začalo v Nebi. Bůh vyhnal Lucifera z nebe a stvořil Peklo. Tím stvořil veškeré zlo, které dál přisuzujeme ďáblu.


Zimbardův experiment se konal v roce 1971 a byl předlohou pro německý film Das Experiment (Ger, 2001). Ráda bych zdůraznila, že byl pouze předlohou, protože všichni víme, co umí filmaři, nicméně je pořád docela dobře natočený. Každopádně Dr. Zimbardo se v tomto experimentu pokoušel zjistit, co se stane s dobrými lidmi, když se dostanou na zlé místo – když dostanou do rukou moc, a pokusit se pochopit a poznat chování vězňů i vězeňských dozorců, což pomohlo objasnit mnohé týkající se ponižování ve věznicích, nebo známějších případů ponižování a týrání vojenských vězňů v Iráku a Afgánistu… A jak to dopadlo se dočtete na oficiálních stránkách experimentu, nebo v Reflexu (doporučuji to udělat až po shlédnutí filmu, pokud to plánujete).



Byl(a) byste hodný nebo zlý bachař? A jak to víte?



Článek v Reflexu je poměrně sprostý překlad všech událostí tak, jak jsou napsané na webu, což je hezké z hlediska pravdivostního, nicméně vynechává nějaké souvislosti, a doporučuji si s tím dát radši práci v angličtině.

Tento projekt je dobrým krmivem pro všechny, které sem tam hlodá třeba to, jak se mohli němečtí nacističtí vojáci páchat svého času takové hrůzy, a obsahuje spoustu námětů na zamyšlení. V této souvislosti bych chtěla jmenovat ještě experimenty podobného rázu, které prováděl v šedesátých letech Dr. Stanley Milgram.

Zajímá vás víc z práce Dr. Zimbarda? Půjčete si v knihovně jeho knihu Moc a zlo: sociálně psychologický pohled na svět (Moraviapress, 2005). Zajímá vás víc o lidech? Studujte psychologii :-) Doufám, že si teď nebudete myslet, že psychologové jsou zlí nemocní lidé, když tohle dělají...

No comments: