Teď je čas darovat krev

Monday, January 11, 2010

Nezůstal by náš Honza ležet na peci?

Kde jsme to ztratili? Ten pocit, že něco dokážeme, že něco znamenáme. Říkám si, je to pocit jen nás Čechů, kteří přišli o poslední špetku vlastenectví převálcovaní Rakouskem-Uherskem, Německem a Ruskem? Mluvím o tom, zda ještě existují idealisté a vizionáři, kteří věří, že jejich hlas ve volbách něco znamená, že něco ovlivní tím, že budou recyklovat, kteří by položili život za myšlenku, nebo z nás necháme komfort dělat tupé blbce?

Zlobím se na nás konzumní ovce a na všechny, kteří když se začne mluvit o důležitých tématech, dobrou myšlenku vyhrotí do extrému a udělají z ní myšlenku absurdní, z lenosti; zničí ji i bez toho, aby se pokusili. Na ty výtečníky, kteří na téma ekologie říkají, že to bys teda nemohl jezdit autem, bydlet v městě, využívat elektřinu a že je lepší přiznat si to a nedělat rovnou vůbec nic. A taky ty, kteří říkají, že svou činností planetu/přírodu v zásadě neovlivňujeme, ty bych trestala, stejně jako popírače genocidy. Kdo jiný by měl ty globální otázky řešit, když ne obyvatelé toho šišatého globu? Každý druhý je proti myšlence theismu a různých vyšších sil, ale až nám poteče do bot, bude čekat, že se rozhrnou oblaka a stane se zázrak. Trochu trpíme efektem přihlážejícího a radši bychom to svedli a nechali na ty ostatní a velké, nejlépe Čínu a Ameriku.

Když je něco náš boj, je to boj lidského druhu. Nepokládáme se náhodou my za ten vrchol kreativity evoluce, za krále zvířat a krále Země? A nepodceňujeme se teda tak trochu v ostatních směrech? Lidé poslední dobou rádi obracejí řeč na to, co udělat nemohou, místo na to, aby se zamýšleli nad tím, co opravdu mohou. A já říkám, buďte kreativní a kritičtí, prostě myslete. Nezapomeňte, jaké úžasné funkce byly našemu mozku v nástavbě několika tisíců let dány a využívejte je. Buďte ochotní si věci trochu ztěžovat. A důvěřujte té ctnostné lidské podstatě oproti animální primitivnosti. (Darwinovi v tomto směru moc poděkovat nemůžu; zdá se mi, že člověka sesadil na úroveň opic, než aby zvířata příbližil člověku. Dočteme se tak, že vědci zjistili, že máme v genech takové či takové dementní chování, a my na to naše chyby moc rádi svedeme, než abychom si sami se sebou dali práci.)

Prosímvás, buďte dobří, nenechte za sebe mluvit ostatní a hledejte střední cesty.

2 comments:

triceo said...

V závěru jsi to řekla dobře - nenechte za sebe mluvit ostatní. Bohužel je to v rozporu s tím, cos napsala předtím, o tom boji za ekologii a o ovlivňování planety.

Jsou to právě ti "ostatní," kteří šíří masovou hysterii ohledně "změn klimatu" (dnešní politicky korektní název pro dřívější "globální oteplování"). Je to ta stejná tupá masa, o které mluvíš, která podléhá mediální masáži a nehledá vlastní informace. Protože kdyby si dala tu práci a kdyby se nebála vyslovit svůj vlastní (třebaže uměle kontroverzní) názor, najednou bychom viděli, že "popíračů" tohoto jevu není tak málo, jak by nás někteří rádi přesvědčili.

S popíráním holokaustu se to přece nedá srovnat - holokaust je dokázaná historická SKUTEČNOST. Globální oteplování je TEORIE, založená na informacích, z nichž některé se v posledních dnech a týdnech ukazují být podezřelé.

Všimla sis masové hysterie, která vznikla (nebo spíš "byla vzniknuta") kolem ptačí chřipky? Úmrtnost na úrovni běžné sezónní chřipky, ale nesrovnatelně větší výdaje na prevenci. Je asi jasné, komu se ta hysterie hodila a kdo na ní vydělal. Je tak těžké přijmout možnost, že "globální oteplování" je úplně stejný podvod, akorát v MNOHEM větším měřítku?

Myslím, že si nikdo nedovolí zpochybnit, že planetu opravdu kurvíme - skládky, tuny chemikálií který se válí v děravých sudech v nestřežených skladech, kácení deštných pralesů... Ale měli bychom používat mozek a mimo to, co si máme myslet, hledat svoje vlastní odpovědi. Tam ses asi tímhle příspěvkem chtěla dostat, ale bohužel to tak nevyznělo. :-(

Sibyla said...

Promin za nedorozumeni, rozhodne jsem nemela v planu psat o globalnim oteplovani a neni nic, s cim bych v tom tvem komentari nesouhlasila; mrzi me, ze to nekdo pochopil takhle a fakt nevim, co k tomu vedlo. Mam v planu napsat par clanku o takove consumer responsibility, kterou by si lide meli uvedomit a chtela jsem to nejak myslenkove uvest. Ma se to tykat prave pouzivani chemie, tam kde nemusi byt, a podobnych alternativ, ktere nikomu z nas necini problemy, jen staci se zamyslet a zmenit navyk, protoze si myslim, ze lide zadny specialni protiduvod byt nemaji, jen se nad tim proste nezamysleli, protoze je k tomu nic nevede. Rozhodne tu nehodlam rozhazovat hesla o globanim oteplovani. Sere me, ze spousta lidi kritizuje trebas iniciativu bio jako "stejne to 100% bio neni v tomhle zajebanym prostredi", ale zaseknou se na tom a nejdou s tou myslenkou dal, jako proc to neni mozne, jak tomu pomoct a jake jsou jine duvody proc to podporovat. Chapu aktualni stav jako neudrzitelny z hlediska budoucnosti mych deti, proste proto ze pro ne chci nektere hodnoty a moznosti zachovat a nechovat se jako "po nas potopa", zda se mi to dostatecne duvodne i bez apokalypticke vize zvedani vod v oceanech a tani ledovcu, zrejme jsem to nedala najevo dost jasne, protoze nemam potrebu se konkretne vuci tomu vymezovat - ze lide by se v tomto smeru meli dokazat chovat lepe i bez takovyhle strasaku. Jako globalni otazku a boj lidskeho druhu jsem to nazvala jako zalezitost spolecnou vsem v lidem v te dnesni globalni vesnici, prave proto, aby lide nechodili s tim co Cina a co Amerika;) Vim, ze dost lidi ma pocit, ze v tomhle smeru bylo uz podniknuto dost oproti drivejsimu Mostecku:) a tak, ja si ale porad myslim, ze je dost co delat a jsou na rade vice prave jednotlivci nez takove globalni zasahy.