Teď je čas darovat krev

Saturday, June 23, 2007

Geocaching

The sport when you are the search engine!


12:26:39: blognu o cachingu ;) !
12:27:06: jj, nech si to vytetovat :)


Všechno to začalo, když mi Číkus, rozjívený radostí z osobní cache#25, hodil link o geocachingu. To, co potřebujete vědět, je totiž tady. GeoCaching je on-line hra v reálném prostředí. Co to znamená?

Říkáte si, že Váš život potřebuje okořenit trochou tajemství? Lákalo vás někdy zkusit si hledat poklad? Pak Geocaching chytne nejspíš i Vás :-). "Cache" [keš] je skrýš. Bývají to rozličné krabičky, dle velikostí nano (přívěšek ke klíčům), mikro (krabička od bonbonů, vitaminů nebo od filmu), small (třeba od svačiny) až po big (klidně kýbl). V krabičce naleznete někdy jenom papír - tzv. log, do kterého zapíšete svoji návštěvu, obvykle tam bývá ale i tužka, a když je místa dost, můžou tam být i rozličné předměty. Pakliže se vám nějaký předmět z pokladu líbí, můžete udělat trade (obchod), vzít si ho a za něj tam nechat pro další nálezce jiný.

Jak se poklad najde?


Nutno podotknout, že sám se nenajde :) Na internetu je třeba se zaregistrovat na www.geocaching.com, můžete i na české stránce www.geocaching.cz, kde najde hezký odkaz na Encyklopedii Geocachingu(Wiki). Tam si najdete podle místa svého pobytu nejbližší, nebo klidně nejvzdálenější popsanou skrýš a jde se na to :). Na stránkách najdete obvykle souřadnice schránky, pakliže se jedná o "multi", tak výchozí souřadnice místa, kde začíná váš quest a vy musíte nejdřív splnit pár úkolů a navštívit pár zajímavých míst, než si spočítáte finálovou souřadnici. Všem těhle mezizastávkám se říká "stage". Souřadnice najdete podle GPS, nebo na mapě (což je složitější, ale tím větší radost pak z každé cache je:))

Abyste cache našli, nemusíte chodit kanálama a kopat v zemi, i když i takové se určitě najdou :) Cache bývají obvykle v prasklinách ve zdivu, pod uvolněnou kostkou nebo třeba v dutině stromu. Jsou ale třeba i na frekventovaných místech, kde kolem nich projdou denně tisíce lidí, a přesto je nenajdou. Proto to asi nebude tak jednoduché :) Jedním z vašich úkolů při hledání cache je např. i to, aby vás nezmerčili "mudlové"(=civilisti, co o tom nemaji potuchy), aby cache nevytahovali, neničili apod. Některé cache je proto potřeba lovit třeba v noci apod.

V České republice je něco málo přes 4000 cache. Některé pro vás můžou být bezvadnou inspirací na výlet, dát smysl projížďce na kole nebo vám spravit náladu po cestě z práce :) Nakonec je vám jedno, jestli je to micro nebo big cache, i to, co je v ní; jde o to hledání, o ten pocit, hrábnou kamsi do černé díry ve zdi a kupodivu fakt nahmátnout tajnou krabičku, plnit questy, řešit šifry... Zkuste si to :) Já o cachingu vím od pondělí, už mám 4 cache a všechny v okolí hrozně štve, jak jsem se do toho zapálila :) Přeju úspěšný lov!

1 comment:

Anonymous said...

Už jich mám 44 :-)

ale že je to návykový ? :-)